Lääkejätteet apteekkiin

Vanhentuneet ja käyttämättömät ihmisten ja eläinten lääkkeet ja farmaseuttiset tuotteet ovat vaarallista jätettä. Tämän vuoksi lääkejätteitä ei pidä laittaa sekajätteeseen tai viemäriin. Oikea ja turvallinen tapa hävittää lääkejätteet on palauttaa ne apteekkiin. Kotitalouksien lääkejätteet otetaan vastaan veloituksetta.

Lajittele lääkkeet kotona

  • Tuo lääkkeet apteekkiin alkuperäispakkauksissaan.
  • Poista ohjeliput reseptilääkkeistä tietosuojan vuoksi.
  • Poista lääkkeiden pahvipakkaukset, mutta älä pura tabletteja läpipainoliuskoista.
  • Palauta lasi- tai muovipurkkiin pakatut irralliset tabletit ja kapselit purkkeineen.
  • Nestemäiset lääkkeet, pulverit, salvat, voiteet ja suihkeet palautetaan myös alkuperäisissä pakkauksissaan.

Pidä nämä lääkkeet erillään

  • Jodia sisältävät lääkkeet, kuten joditabletit ja esim. Betadine- ja lodosorb-valmisteet
  • Sytostaatit (solunsalpaajat, esim. syöpälääkkeet)
  • Nämä lääkkeet vaativat erillisen jatkokäsittelyn vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksella, joten on tärkeää, että ne eivät sekoitu muiden lääkkeiden joukkoon.

Pistävät ja viiltävät jätteet

Pidä injektioneulat, insuliiniruiskut ja -kynät yms. pistävät ja viiltävät lääkitykseen liittyvät jätteet erillään muista lääkejätteistä ja pakkaa ne aina tiiviiseen ja kovaan astiaan, esim. kannelliseen muovipurkkiin tai tyhjään kartonkitölkkiin. Tyhjät kertakäyttökynät, ruiskut ja ampullit voi laittaa sekajätteeseen, kunhan ne on pakattu em. ohjeen mukaisesti. Pienikin määrä lääkettä sisältävät ampullit, kynät ja ruiskeet tulee palauttaa apteekkiin hävitettäväksi.

Elohopeaa sisältävät kuumemittarit

Pidä elohopeakuumemittarit erillään lääkejätteistä ja mainitse tuotteista apteekkiin vietäessä, jotta henkilökunta voi lajitella ne erilleen. Jos mittari on särkynyt, ole erityisen varovainen ja pakkaa karannut elohopea tiiviiseen purkkiin.

Muuta huomioitavaa

Vitamiinit, perusvoiteet, kosmetiikka tuotteet, hivenaine- ja luontaistuotevalmisteet sekä sidetarpeet eivät ole vaarallista jätettä. Niitä ei tarvitse palauttaa apteekkiin, vaan ne voi laittaa sekajäteastiaan.

Vähennä lääkejätettä!

Hanki lääkettä vain todelliseen tarpeeseen ja valitse ensin pieni pakkaus, jos et ole käyttänyt lääkettä aikaisemmin.

Maksuton vastaanotto kaikissa apteekeissa

Kaikki Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen apteekit ottavat vastaan lääkejätteitä. Apteekkien ajantasaiset yhteystiedot löytyvät netistä. Voit hakea apteekkia nimen, paikkakunnan tai osoitteen mukaan.

Kotitalouksien lääkejätteiden maksuton vastaanotto on ekomaksulla rahoitettava asukaspalvelu. Ohjeistus on Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toteuttama. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n palvelu- ja lajitteluneuvonta on avoinna ma-pe klo 9–15, puh. 03 871 1766.

Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja!